Plantaardige kaas, goed voor mens, dier en milieu

Plantaardige kaas, goed voor mens, dier en milieu…… toch?

Het overschakelen op een plantaardig dieet is voor veel mensen nog een pad vol leeuwen en beren.
Begrijpelijk, want je wilt niet alleen milieu- en diervriendelijk, maar ook lekker en gezond eten.
En dat is nog vaak een heel gepuzzel.

Roggebrood met komijnekaas

Plantaardige kaas geschaafd afbeelding

Waar ik zelf veel moeite mee had, was het weglaten van kaas. Dat miste ik echt heel erg.
Een stokbroodje met brie, blauwe kaas door de salade en na een avondje stappen een roggebroodje met een plak komijnekaas.
Inmiddels zijn er al flink wat plantaardige kaasjes ontwikkeld en daar zitten zeer smakelijke varianten tussen. Alleen jammer dat de meeste varianten kokosvet bevatten.
Maar wat is er tegen op kokosvet? Allereerst is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Mensen die niet van kokos houden, proeven het overal bovenuit. Maar los van smaak is kokosvet niet gezond,
niet duurzaam en inmiddels weten we ook dat de productie ervan niet diervriendelijk is.

Kokospalmen in de polder?

Kokosvet bestaat uit geharde vetten en uit onderzoek is gebleken dat die schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook de Consumentenbond wijst op de nadelen van kokosvet voor je gezondheid en geeft daarmee aan dat plantaardige kazen vaak geen gezonde keuze zijn.
Doordat kokosnoten nog steeds weigeren in Nederland te groeien, is kokosvet ook niet duurzaam.
De meeste kokosproducten worden geïmporteerd uit Azië.

Monkey Labour

En als klap op de vuurpijl was recent in het nieuws dat veel kokosnoten verkregen worden via ‘monkey labour’.
1. Keuringsdienst van Waarde
2. Is kokosmelk wel veganistisch?

De ‘Nederlandse Vereniging voor Veganisme’ geeft aan dat een product pas veganistisch genoemd mag worden als er naast het ontbreken van dierlijke ingrediënten ook geen dieren aan het
productieproces te pas zijn gekomen.
Strikt genomen is kokosvet geproduceerd met behulp van apen dus niet vegan.

Mijn plantaardige komijnekaas

Iedereen bepaalt natuurlijk zelf waar hij voor zichzelf de lat legt en ik denk dat we ervoor moeten waken om elkaar de maat te gaan nemen. Hopelijk komt er snel een gegarandeerd ‘no monkey
labour’-merk, maar ik ben bang dat daar nog wel wat tijd overheen gaat.
Twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van zuivelvervangers en inmiddels ben ik best trots op mijn plantaardige komijne-’kaas’ (op basis van kikkererwten). Deze kaas is gezond,
duurzaam, diervriendelijk en bevat slechts een derde van de calorieën in gewone kaas.

Wil je mijn plantaardige komijn proeven? Hij is te bestellen en af te halen in Den Haag.
Ik ben nog op zoek naar iemand die me kan helpen met het productieproces. Alle ideeën zijn welkom!